نکات مهم روزه داری نوجوانان

به گزارش مقاله های علمی، دانشیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، با اشاره به اینکه نوجوانان در سن رشد قرار دارند، گفت: مواد مغذی و کالری مورد احتیاج نوجوانان روزه دار حتما باید در فاصله افطار تا سحر تأمین گردد.

نکات مهم روزه داری نوجوانان

به گزارش گروه اجتماعی مقاله های علمی، سیده زهرا شریعت پناهی، با تاکید بر رعایت یکسری موارد در هنگام روزه داری گفت: فرد روزه دار باید تغذیه سالم و کافی طبق هرم غذایی داشته باشد و از تمامی گروه های مواد غذایی به صورت متعادل و به میزان مورد احتیاج روزانه مصرف کند تا دچار کمبود پروتئین و ریزمغذی های دریافتی نظیر املاح و ویتامین نگردد.

وی با اشاره به میزان مواد مغذی مورد احتیاج روزانه بدن گفت: مصرف غلات که در کف هرم غذایی قرار دارند باید به میزان کافی باشد. لبنیات در طبقات بالاتر هرم قرار دارند که مصرف حداقل روزانه دو واحد از آنها توصیه می گردد. بعلاوه فرد باید روزانه حداقل دو واحد میوه و سه واحد سبزی دریافت کند. گروه گوشت ها یا جایگزین گوشت نظیر تخم مرغ نیز باید 3-2 واحد روزانه استفاده گردد.

شریعت پناهی اضافه کرد: در ماه مبارک رمضان باید این مواد مغذی به میزان کافی در وعده های سحر، افطار و شام گنجانده گردد تا احتیاج بدن فرد روزه دار تأمین گردد. البته می توان از میزان نان و غلات کم کرد اما سایر گروه های غذایی نباید کم گردد زیرا بدن دچار کمبود مواد مغذی می گردد.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه، مواد غذایی شیرین و چرب را بی کیفیت و فقط دارای انرژی و کالری عنوان کرد که مصرف آنها در وعده های غذایی ماه رمضان سبب تضعیف سیستم ایمنی فرد می گردد.

وی با تاکید بر تغذیه سالم در ماه رمضان و پرهیز از افراط و تفریط گفت: تغذیه افراد در ماه رمضان باید به نحوی باشد که در انتهای این ماه مبارک دچار اضافه وزن و چاقی نشوند زیرا چاقی به معنای داشتن تغذیه نامناسب است و سیستم ایمنی بدن فرد را ضعیف می نماید.

شریعت پناهی هدف از صرف وعده سحری را دریافت مواد مغذی مورد احتیاج بدن و برطرف تشنگی در طول روزه داری برشمرد و خوردن آن را الزامی دانست.

به گفته وی، در سحر باید یک وعده کامل غذایی مثل ناهار صرف گردد که حتماً باید حاوی سه گروه غلات، گوشت ها و سبزی ها باشد. در این وعده غذایی می توان از گروه غلات، نان یا برنج استفاده کرد و حتماً باید گوشت یا جایگزین آن و سالاد یا سبزیجات مصرف کرد. برای تأمین لبنیات مورد احتیاج بدن نیز می توان همراه سحری از ماست استفاده کرد.

این دانشیار گروه تغذیه دانشگاه برای جلوگیری از بروز تشنگی در حین روزه داری اعلام نمود: مصرف غذاهایی نظیر سرخ شده، ماکارونی، کله پاچه و آبگوشت در وعده سحری باعث ایجاد عطش می شوند بنابراین بهتر است از آنها استفاده نکنیم.

وی با اشاره به تأثیر مصرف سالاد و سبزیجات در وعده سحر در حفظ آب و برطرف تشنگی توصیه کرد: بهتر است حداقل یک واحد سبزیجات خام یا سالاد معادل یک لیوان در وعده سحری مصرف گردد.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به افرادی که پس از صرف سحری دچار بدهضمی دستگاه گوارش، نفخ یا سوزش سر معده می شوند توصیه کرد که از مصرف غذاهای نفاخ نظیر سویا، قارچ، کلم، حبوبات در این وعده غذایی پرهیز نمایند.

شریعت پناهی با تاکید بر اینکه وعده افطار و شام باید یک ساعت فاصله داشته باشند گفت: با توجه به اینکه در ماه رمضان ساعت های متمادی و گاهی در بعضی فصول حدود 15 ساعت روزه هستیم و معده مدت طولانی خالی است و استراحت نموده باید افطار را با یک غذای سبک و گرم آغاز کنیم.

وی شیر گرم با خرما یا شیر گرم با عسل یا فرنی با شیرینی کم و میزانی دارچین را برترین انتخاب برای آغاز افطار عنوان کرد و برای افرادی که به شیر حساسیت دارند خوردن آب گرم یا چای کمرنگ با خرما توصیه می گردد.

این دانشیار دانشگاه تاکید نمود: بهتراست پس از این افطار سبک یک ساعت چیزی خورده نگردد چون معده پس از ساعت ها استراحت، تحمل غذای سنگین را ندارد و یک ساعت بعد شام را میل کرد.

عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه با بیان اینکه شام بر خلاف سحری باید سهل الهضم باشد، گفت: برای شام باید غذاهای سهل الهضم نظیر حلیم کم چرب یا آش های سبک که صرفاً با برنج و عدس درست شده و حبوبات آن سبک است یا سوپ های سبک استفاده کرد. در وعده شام حتماً باید یک تا دو واحد سبزیجات مصرف گردد مثل خوردن نان و پنیر و سبزی تا احتیاج بدن فرد تأمین گردد.

وی، مصرف حداقل دو واحد میوه در فاصله شام تا سحر را ضروری برشمرد تا ویتامین ها و املاح به میزان مناسب دریافت گردد و اضافه کرد: به علت کوتاه بودن فاصله زمانی شام تا سحر، افراد مصرف میوه را فراموش می نمایند در صورتی که بسیار اهمیت دارد. متأسفانه بسیاری اوقات پس از ماه رمضان افراد با علائم کمبود ویتامین و املاح مراجعه می نمایند.

شریعت پناهی، یبوست را یکی از مسائل بسیار شایع در ماه رمضان به علت کاهش دریافت مایعات عنوان کرد و یادآور شد: برترین راه حل برای پیشگیری از این عارضه مصرف غذاهای حاوی فیبر در وعده های سحر، افطار و شام است.

به گفته وی، مصرف همان دو تا سه واحد میوه و سبزی که قبلاً توصیه کردیم، می تواند میزان فیبر مورد احتیاج دستگاه گوارش را تأمین کند اما باید میزان مایعات مورد احتیاج نیز پس از افطار تا سحر مصرف گردد.

این دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید نمود: روزه داران باید در فاصله زمانی پس از افطار تا سحر حداقل هشت لیوان مایعات بنوشند که چهار لیوان آن حتماً باید آب باشد و بقیه می تواند آبمیوه، شیر و چای و… تأمین گردد که از ایجاد یبوست جلوگیری می نماید.

شریعت پناهی در ادامه در مورد روزه داری در نوجوانان که در سن رشد قرار دارند و آنانی که سال جاری برای اولین بار به جرگه روزه داران پیوستند نکاتی را عنوان کرد.

وی هدف روزه داری در بزرگسالان را حذف یک وعده برشمرد و تاکید نمود: نوجوانان نباید این وعده غذایی را حذف نمایند و در فاصله زمانی بین افطار و سحر باید کالری مورد احتیاج بدن آنان تأمین گردد.

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مصرف سه واحد لبنیات را برای رشد نوجوانان الزامی دانست و توصیه کرد: نوجوانان باید دو واحد میوه و سه واحد سبزیجات از زمان افطار تا سحر مصرف نمایند که به طور مثال لبنیات مورد احتیاج را می توانند به شکل فرنی یا دسرهای مختلف خانگی مصرف کرد. میوه ها را نیز به شکل خام یا کمپوت و سبزیجات را به شکل پخته یا خام می توانند مصرف نمایند.

وی اعلام نمود: نوجوانان باید گوشت را حتماً هم در وعده سحر و هم افطار مصرف کند تا رشدشان مختل نگردد.

شریعت پناهی در انتها توصیه کرد: باید غذاهای چرب و شیرین مثل زولبیا و بامیه یا حلواهای خیلی شیرین را از وعده های غذایی نوجوانان حذف کرد. می توانند از تنقلاتی مثل آجیل های غیر شور در فاصله افطار تا قبل از خوابیدن استفاده نمایند یا با خرمای تف داده شده و گردو تنقلات سالم و خوشمزه برای آنان درست کرد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

به "نکات مهم روزه داری نوجوانان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نکات مهم روزه داری نوجوانان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید