عجایب هفتگانه قشم ؛ از دره ستارگان تا جزایر ناز
به گزارش مقاله های علمی، عجایب هفت گانه قشم نظیر جزایر زیبای ناز، دره ستارگان و غار نمکدان از جمله جاهای دیدنی قشم هستند که کلکسیونی از عجایب خاص و حیرت انگیز را پیشکش گردشگران می نمایند.
قشم بزرگترین جزیره ایران است که در آب های نیلگون خلیج فارس قرار گرفته است و مملو از جاذبه های حیرت آور طبیعی و تاریخی است که باعث شگفتی هر گردشگری می گردد. از دره ستارگان و جنگل های حرا تا دلفین های دلربای جزیره هنگام و زیبایی های فرهنگی و تاریخی لافت و مردمان محلی، قشم همواره تجربه متفاوت و مجذوب کنندهی را برای گردشگران رقم می زند. تنوع این جاذبه های طبیعی باعث شده اند که مجموعه این جاهای تماشای به عجایب هفت گانه قشم مشهور گردد. با مقاله های علمی همراه شوید تا شما را با این عجایب هفت گانه قشم آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- دره ستارگان
- جنگل های حرا
- لاک پشت های پوزه عقابی
- جزایر ناز
- تنگه چاهکوه
- دلفین های جزیره هنگام
- غار نمکدان
دره ستارگان
فرسایش زمین از طریق تندبادها، رگبار های فصلی و آب های سطحی طی سال های طولانی، اثری فوق العاده زیبا و منحصربه فرد در جزیره قشم به وجود آورده است که هر سال بازتماشامایندگان زیادی را به خود جذب می نماید. دره ستارگان در واقع تنها مورد موجود از این دست عارضه زمین شناسی است که در آسیا وجود دارد و بر اساس تحقیقات، این دره به دوره زمین شناسی سنوزوئیک تعلق دارد و قدمت آن به بیش از دو میلیون سال می رسد و به عنوان بخشی از مجموعه ژئو پارک قشم، به ثبت دنیای یونسکو رسیده است.
دره ستارگان، عارضه ای طبیعی و بسیار زیبا است که به عقیده بومیان منطقه بر اثر افتادن ستاره ها بر زمین چنین شکلی به خود گرفته است و بومیان به همین خاطر این منطقه را ستاره افتاده می نامند و از حضور جن ها و ارواح سرگردان در طول شب در دره ستارگان داستان ها می گویند.
دره ستارگان ستون های بلند با اشکال مختلفی دارد که اهالی منطقه معتقدند هنگامی که ستارگان با زمین برخورد نموده اند، خاک این منطقه بالا آمده و به همان شکل خشک شده و ستون های بلند و کوتاهی را تشکیل داده اند. به خاطر چینش و بعلاوه شکل خاص این ستون ها، وزش باد در لابه لای آن ها ایجاد سروصدای ترسناکی می نماید که اهالی منطقه معتقدند صدای جن ها و ارواح سرگردانی است که در این منطقه حضور دارند. بومیان به همین خاطر در هنگام شب و تاریکی هوا از حضور در دره ستارگان خودداری می نمایند. دره ستارگان در ضلع جنوب شرقی جزیره قشم در مجاورت روستای برکه خلف قرار گرفته است.
جنگل های حرا
جنگل های حرا یکی از مشهورترین جاهای تماشای قشم است که زیستگاه امنی برای پرندگان منطقه ها گرمسیری به شمار می رود. حرا درختی آب شورزی است که هنگام مد آب دریا تا گلوگاه در آب فرو می رود. با خاصیت تصفیه ای که در پوست این درخت وجود دارد، بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می نماید. درخت حرا در حقیقت یک کارخانه آب شیرین کن طبیعی و خدادادی است.
در تنگه خوران، بین جزیره قشم و بخشی از استان هرمزگان (فاصله بین شمال جزیره قشم و بندر خمیر)، جنگل دریایی حرا در گستره ای معادل 200 کیلومتر مربع پدید آمده که از تنوع زیستی بالایی برخوردار است. جنگل حرا به دلیل مساعد بودن شرایط اکولوژی، زیستگاهی امن برای پرندگان مهاجر منطقه ها گرمسیری همانند حواصیل بزرگ، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، سلیم خاکستری، گیلانشاه، کاکائی و... به شمار می رود.
یکی از مسیرهای مهاجرت از جنوب ایران و از میان خلیج فارس، در نقطه باریک تنگه هرمز و میان جزیره قشم و جزیره ابوموسی عبور می نماید. منطقه ها جزر و مدی حفاظت شده حرا به مثابه سرزمینی برای استراحت و تغذیه پرندگان ماهی خوار و گونه های دیگر پرندگان مهاجر محسوب می شوند.
لاک پشت های پوزه عقابی
لاک پشت پوزه عقابی یکی از دو گونه لاک پشت های دریایی است که در سواحل استان هرمزگان تخم گذاری می نماید. پوزه این لاک پشت برای بیرون کشیدن غذای اصلی اش یعنی اسفنج دریایی از لابه لای مرجان ها به شکل منقار عقاب درآمده و از همین رو به لاک پشت پوزه عقابی یا منقار کوتاه معروف است.
از آنجا که یکی از مهم ترین عوامل انقراض جانوران در دنیا، تخریب زیستگاه است، اداره کل گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی سازمان منطقه آزاد قشم جهت حفظ زیستگاه این جانور ، 25 کیلومتر از ساحل جنوبی آن را منطقه حفاظت شده خاطرنشان کرد. وجود لاک پشت های بزرگ دریایی و تخم گذاری آن ها در سواحل، از مجذوب کنندهیت های اکوتوریستی جزیره قشم محسوب می گردد.
روستای شیب دراز در 47 کیلومتری جنوب شهر قشم سال ها است که به محل تخم گذاری و تولد لاک پشت های پوزه عقابی تبدیل شده است. گرچه لاک پشت ها برای تخم گذاری به سواحل جزایر هندرابی، هنگام، ابوموسی وشیدور هم می فرایند؛ اما حمایت گروه های دوستدار محیط زیست در روستای شیب دراز، نام این روستا را بر سر زبان ها انداخته است.
با وجود گرمی هوا در زمان تخم گذاری لاک پشت های پوزه عقابی که از نیمه دوم اسفند ماه تا اواخر اردیبهشت طول می کشد، این لاک پشت ها میزبان بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی هستند.
جزایر ناز
جزایر ناز متشکل از دو جزیره کوچک صخره ای است که در ساحل جنوبی جزیره قشم و 22 کیلومتری شهر قشم قرار گرفته است و با پای پیاده یا با خودروی شخصی می توان تا فاصله یک کیلومتری داخل آب های نیلگون خلیج همواره فارس را پیمود و از این شرایط ویژه به عنوان یکی از جاذبه های مهم گردشگری قشم بهره مند شد.
جزایر ناز که بومیان منطقه به آن دو جزیره دو نموده می گویند، با وسعتی حدود سه هکتار کاملا مسطح هستند و ساحل ماسه ای هم ندارند و دیواره هاى صخره اى به ارتفاع پنج تا 10 متر اطراف آن را فراگرفته اند. هنگام جزر آب و زمانی که پسروی آب دریا کامل می گردد، این جزایر با ایجاد باریکه ای از خشکی به ساحل قشم متصل می گردد. زمان این اتفاق کوتاه است؛ هرچند در همین مدت مسافران با ورود به جزایر ناز می توانند از بلندای آن، تنگه هرمز، جزیره لارک و همه زیبایی های عالم خلقت را از دل پهنه آبی خلیج فارس نظاره گر باشند. عبور از دریا با پای پیاده یا خودرو شخصی مانند آرزویی است که در جزیره قشم هر روز محقق می گردد.
آرامش و زیبایی جزایر ناز و همین طور وجود صدف ها و مرجان هایی که در طرح ها و رنگ های مختلف و متنوع در اطراف این جزایر دیده می شوند، بر زیبایی این منطقه منحصربه فرد گردشگری در قشم افزوده است.
پیاده روی در آب دریا، آفرودسواری، کرایه اسب و شتر، سرگرمی های هوایی نظیر پاراگلایدر، کایت بورد، پاراموتور، چتربازی و بادسواری، سرگرمی های آبی مانند جت اسکی، قایق سواری و غواصی از جمله سرگرمی های مهیج و مجذوب کننده جزایر ناز هستند.
تنگه چاهکوه
تنگه چاهکوه، پدیده اى شگفت انگیز ناشی از فرسایش سنگ هاى رسوبى زمین است که یکی دیگر از عجایب جزیره قشم به شمار میرود. دره یا تنگه چاهکوه به عمق 100 متر در شمال غربی جزیره در روستای چاهو شرقی در بخش شهاب از توابع شهرستان قشم قرار گرفته است. این تنگه جزو ژئوپارک دنیای قشم به شمار می رود و یکی از 26 سایت آن است.
وجود حفره های متعدد در دل صخره های این دره باعث شده است تا هنگام بارندگی آب در آن ها جمع گردد. اهمیت آب برای مردمان منطقه و کمبود آن نیز موجب شده است تا با استفاده از این حفره ها و ساخت کانالی باریک در طول دره اصلی و دره عمود، آب را انتقال دهند. به همین خاطر، این مکان شگفت انگیز نام چاهکوه به خود گرفته و برای مردمان محلی منطقه از تقدس بالایی برخوردار است.
دره چاهکوه در دل یک کوه سنگی یک پارچه قرار گرفته که به شکل ضربدر برش خورده است. چاهکوه در ابتدا عریض و با دیواره های بلند در برابر دیدگان مخاطب ظاهر می گردد؛ ولی به تدریج از عرض آن کاسته شده تا جایی که عبور از میان آن سخت می گردد؛ هرچند ارتفاع دیواره ها همچنان زیاد است. طرح ها و اشکالی که روی دیواره های این تنگه زیبا نقش بسته است، هر بیننده ای را تحت تاثیر قرار می دهد؛ اشکالی خیال انگیز که مانند آثار هنری ارزشمند به دست هنرمندی توانا خلق شده اند.
برای رفتن به تنگه چاهکوه باید آب وهوای جزیره قشم را در نظر بگیرید. از آنجا که این منطقه در فصل های گرم سال، هوای گرمی دارد، پس توصیه می کنیم پاییز و زمستان یا ابتدای بهار را برای بازدید از این منطقه انتخاب کنید.
دلفین های جزیره هنگام
دلفین های آب های بین جزیره قشم و جزیره هنگام هر ساله گردشگران زیادی را به این منطقه جذب می نمایند. تماشا این آبزیان باشکوه و همراهی و بازی مهیج آن ها در کنار قایق بازتماشامایندگان، شوروشوق وصف ناپذیری به گردشگران می دهد. دلفین های جزیره هنگام از نوع دلفین های پوزه بطری هستند. شاید شما دلفین ها را در پارک های آبی دیده باشید؛ اما تماشا آن ها در یک آکواریوم طبیعی و بزرگ به وسعت خلیج فارس لذت دیگری دارد.
یکی از مجذوب کنندهیت های تماشا دلفین ها، عکاسی از آن ها است که به هیچ عنوان قابل مقایسه با عکاسی از یک چشم انداز طبیعی نیست. چشم انداز طبیعی منتظر می ماند تا شما از آن عکس بگیرید؛ اما قضیه دلفین ها فرق دارد. شما در یک لحظه باید 180 درجه بچرخید و سریع فوکوس کنید تا بتوانید عکس خوبی بگیرید. برای اطلاع از برترین زمان سفر به جزیره هنگام باید بدانید، هیچ کس نمی تواند زمان دقیقی را تعیین کند؛ فقط یک قانون کلی برای این موضوع وجود دارد: زمانی که هوا خنک و دریا صاف و آرام است؛ شانس بیشتری برای مشاهده دلفین ها دارید.
غار نمکدان
کوه مخروطی شکل نمکدان، جاذبه دیگر جزیره قشم است که ارتفاعی حدود 340 متر دارد و در دامنه آن، غارهایی به چشم می خورد که با قندیل های کریستال نمک و دیواره های بلورین آذین شده اند. این غار در ادبیات محلی به غار نمکدون یا غار کانی نیز معروف است که دلیل آن، قرارگیری روستای کانی در نزدیکی آن و در محدوده ژئوسایت نمکدان است. کشف این غار در سال 1998 از طریق زمین شناسان جمهوری چک و با همکاری دانشگاه شیراز انجام گرفت. غار نمکدان به عنوان یکی از ژئوسایت های ژئوپارک قشم، از سال 1385 به عضویت شبکه دنیای ژئوپارک های تحت حمایت یونسکو درآمده است.
استلاگتیت ها و استلاگمیت های بزرگ و اعجاب انگیز این غارها حاصل سال ها فعالیت طبیعت است. با آنالیز های زمین شناسان دانشگاه شیراز و کشور چک معلوم شده که این غار با طول 6,400 متر، طولانی ترین غار نمکی دنیا است. به دلیل صعب العبور بودن برخی از قسمت های غار و ناشناخته ماندن آن، هنوز طول نهایی آن تعیین نیست و انتظار می رود بیشتر از این باشد.
تحقیقاتی که اخیرا روی فضای داخلی نمکدان اجرا شده، حاکی از قابلیت ویژه آن است؛ به طوری که باقی ماندن و تنفس در داخل غار نمکدان قشم می تواند به بهبود بیماران مبتلا به آسم و ناراحتی های تنفسی یاری کند.
چشمه نمک جاری از غارهای این منطقه، غلظتی حدود 99 درصد دارد که به مرور زمان حوضچه های بسیار زیبا و انباشته از کریستال نمک را در دامنه کوه خشن نمکدان پدید آورده است. علاوه بر این، سقف غارها را قندیل های مرمرین و بلورین در اشکال مختلف پوشش داده و چشم انداز ای بدیع به وجود آورده اند.
نمک های کوه نمکدان از برترین نوع نمک سر سفره شناخته شده است و در ترکیب آن عناصری همانند منیزیم وجود دارد؛ به همین خاطر می تواند به عنوان نمک طبی به ویژه برای مصرف ورزشکاران حرفه ای به صورت کپسول مصرف گردد.
همه آنچه در خلقت است، در درون شما است و هرآنچه درون شما است، در خلقت است. طبیعت با آغوشی باز و دستانی گرم از ما استقبال نموده و می خواهد که از زیبایی اش لذت بریم. چرا انسان باید آنچه را در طبیعت ساخته شده از بین ببرد!؟
جبران خلیل جبران
منبع: کجارو / unesco.org / کجارو / خبرگزاری صدا و سیما / tourism.qeshm.ir / خبرگزاری مهر / کجارو / qeshmgardi.com