فانتوسمی یا توهم بویایی چیست؟
به گزارش مقاله های علمی، فانتوسمی تحت عنوان بوی فانتوم یا توهم بویایی نیز شناخته می گردد. می تواند در افراد مبتلا به استرس و اضطراب با احتمال بالاتری رخ دهد...
مقاله های علمی - فانتوسمی عبارت است از استشمام بویی که در واقعیت وجود ندارد. این بوهای خیالی میان افراد مختلف متفاوت اند اما می توان گفت که به طور کلی ناخوشایند هستند، مانند بوی نان تست سوخته، بوی فلز یا ترکیبات شیمیایی. علل احتمالی چنین اختلالی از پولیپ بینی تا سکته مغزی متغیر است.
فانتوسمی تحت عنوان بوی فانتوم یا توهم بویایی نیز شناخته می گردد. از جمله علل معمول آن می توان به مسائل بینی مانند سینوزیت یا اختلال در سیستم عصبی همانند میگرن، سکته مغزی یا اسکیزوفرنی اشاره نمود. نکاتی که در ادامه در اختیار علاقه مندان قرار می گیرند، با استناد به مقالات علمی معتبر جمع آوری شده اند و به وسیله کتابخانه دیجیتال ساینس دایرکت قابل دسترسی هستند.
فانتوسمی چیست؟
فانتوسمی اختلالی محسوب می گردد که با حس بویایی فرد مرتبط است. این حالت زمانی اتفاق می افتد که فرد بویی غیر واقعی را حس کند. چنین بوی مرموزی ممکن است تنها در یک طرف بینی ظاهر گردد یا هر دو سوراخ را تحت تاثیر قرار دهد.
فانتوسمی نسبتا نادر است و حدود 10 تا 20 درصد از اختلالات مربوط به حس بویایی را به خود اختصاص می دهد. در بیشتر موارد فانتوسمی، علتی برای نگرانی وجود ندارد و این اختلال خود به خود از بین می رود. با این حال، در بعضی از بیماران فانتوسمی می تواند نشانه یک بیماری زمینه ای جدی باشد. از این رو اگر چنین علائمی را تجربه می کنید، باید سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
برترین ادویه برای تسکین علائم سینوزیت
کدام ویتامین ها در مقابله با سینوزیت موثر هستند؟
علائم فانتوسمی
افراد مبتلا به فانتوسمی اغلب بوهای ناخوشایند، زننده یا منزجر نماینده ای را توصیف می نمایند. برای نمونه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- نان تست سوخته
- لاستیک سوخته
- دود سیگار
- بوی مواد شیمیایی یا فلزی
- بوی خرابی یا پوسیدگی
- بوی کهنه یا کپک زده
گفتنی است که مردم اغلب قادر به شناسایی چنین بوهای خاصی نیستند، یا حتی ممکن است با بویی رو به رو شوند که قبلا هرگز تجربه ننموده اند. فانتوسمی می تواند باعث احساس ناراحتی برای فرد گردد و در مسیر زندگی روزمره وی تداخل ایجاد کند. این موضوع حتی بر حس چشایی فرد نیز تاثیر گذاشته و منجر به کاهش اشتها و وزن می گردد.
بسته به علت اصلی این اختلال یا وجود بیماری های زمینه ای، ممکن است علائم اضافی دیگری هم همراه با بوی فانتوم مشاهده گردد. به عنوان مثال، تحقیقات نشان داده اند که توهم بویایی می تواند در افراد جوان تر یا افراد مبتلا به استرس و اضطراب با احتمال بالاتری رخ دهد.
چه چیزی باعث توهم بویایی می گردد؟
افراد ممکن است به دلایل زیادی بوی فانتوم را تجربه نمایند. چنین اختلالی می تواند مربوط به بینی باشد و با نام فانتوسمی محیطی شناخته گردد، یا به مغز ارتباط داشته و معروف به فانتوسمی مرکزی باشد. مسائل مربوط به بینی یا حفره بینی شایع ترین علل اختلالات بویایی مانند فانتوسمی هستند. از جمله:
- پولیپ بینی
- تومورها
- عفونت های مزمن سینوسی
- رینیت آلرژیک
- رینیت غیر آلرژیک
در غیر این صورت، بوهای فانتوم ممکن است به علت مسائلی در نحوه درک بوها به وسیله مغز ایجاد شوند. شامل:
- صرع
- ضربه به سر
- میگرن
- بیماری پارکینسون
- اسکیزوفرنی
- افسردگی
- سکته مغزی
- داروهای خاص
هنگامی که فانتوسمی به مسائل بینی مربوط می گردد، افراد ممکن است بوی قوی تری را در یکی از سوراخ های بینی نسبت به دیگری احساس نمایند. استفاده از سرم شستشو اغلب می تواند به کاهش شدت بو یاری کند.
در صورتی که فانتوسمی مربوط به مغز یا سیستم عصبی مرکزی باشد، بوها اغلب پایدارتر هستند. آنها می توانند طی روز یا شب با شدت بالایی ظاهر شوند و در این حالت هر دو سوراخ بینی، نه فقط یکی از آنها، بوی یکسانی را دریافت می نمایند.
تشخیص و درمان
پزشک ممکن است به منظور آنالیز حفره بینی و مسائلی که می توانند باعث فانتوسمی شوند، اندوسکوپی یا رینوسکوپی را تجویز کند. احتمال درخواست آزمایش های خاص و جامع یا ارجاع به متخصص هم وجود خواهد داشت.
تست های تصویربرداری از جمله سی تی اسکن، اسکن MRI و اسکن EEG، گاهی اوقات برای آنالیز ناهنجاری ها در حفره بینی، مغز یا سیستم عصبی استفاده می شوند.
درمان فانتوسمی بر اساس علت اصلی بوی فانتوم فرق دارد. روینمودهای درمانی می توانند شامل موارد زیر باشند:
- آلرژی: درمان می تواند شامل استفاده از کورتیکواستروئیدها و یا واکسن های مخصوص آلرژی باشد.
- سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض سموم: توصیه می گردد فرد اقدام به ترک سیگار نموده و از قرار گیری در معرض هرگونه مواد شیمیایی آسیب رسان خودداری کند.
- واکنش دارویی: در چنین حالتی یک داروی خاص سبب ایجاد توهم بویایی می گردد و ممکن است احتیاج به قطع دارو وجود داشته باشد. داروهایی که با احتمال فانتوسمی رو به رو هستند عبارت اند از داروهای ضد افسردگی و آنتی بیوتیک ها. با این حال، فرد نباید بدون مشورت با پزشک خود مصرف چنین داروهایی را به طور خودسرانه قطع کند.
اگر بوی فانتوم در نتیجه ضربه به مغز یا عفونت ویروسی اتفاق افتاده باشد، به احتمال زیاد طی مسیر بهبودی علائم خود به خود رفع خواهند شد.
در مجموع هر اختلال عصبی که منجر به فانتوسمی می گردد، دستورالعمل های درمانی و داروهای خاص خود را دارد. بعلاوه افراد مبتلا به سینوزیت مزمن یا سایر التهاب های طولانی مدت بینی می توانند با پزشک در خصوص برترین گزینه های درمانی صحبت نمایند. درمان شرایط زمینه ای نیز می تواند در بهبود این اختلال موثر واقع گردد.
اگر علائم بیش از چند روز ادامه یابند، پزشکان ممکن است ابتدا درمان های ساده ای مانند استفاده از محلول نمکی برای شستشوی مخاط از مجرای بینی را توصیه نمایند.
منبع: عصر ایران