کسی به دیدن چغازنبیل و هفت تپه هیچ نمی رود
به گزارش مقاله های علمی، عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه با اشاره به آن که این روزها بازسازی های لازم برای شروع فصل پرباران را در دست داریم، اظهار کرد: هر روز به صورت روتین، چه توریست باشد چه نباشد، چه اعتبار داشته باشیم، چه نداشته باشیم، به واسطه نیروهایی که داریم، پایش دائم و برطرف خطر محوطه انجام می گردد. بازسازی چغازنبیل بر اساس پایه حفاظت درجاست و هر جا دچار ریختگی، هوازندگی و... شویم، بلافاصله آن را شناسایی، آنالیز و ثبت و سپس با مصالح و رعایت اصالت بازسازی ها و کارهای حفاظتی را انجام می دهیم.

او ادامه داد: اکنون نیز، کارگاه مرمتی در حال آماده سازی ناودان ها، برطرف ریختگی ها و برطرف شیب بندی هایی است که به مرور زمان از بین رفته است. ما خودمان را برای شروع بارندگی ها آماده می کنیم تا محوطه میراث جهانی کمترین آسیب را ببیند.
به گفته رشنویی، طی شش ماه گذشته کارهای حفاظتی و بعضی امور در راستای معرفی مجموعه اجرا شده که ازجمله آن ها می توان به به روزرسانی وبگاه پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه اشاره نمود که اکنون با اطلاعات جدید در دسترس مخاطبان است. همچنین ماهی یکبار اطلاعات به روز از اتفاقاتی که در محوطه می افتد و تکنیک هایی که استفاده می گردد، در این وبگاه به اشتراک گذاشته می گردد.
او توضیح داد: سایت بازدید مجازی برای چغازنبیل ایجاد نموده ایم و برای نخستین بار تمام فضاها را به صورت پاناروما به نمایش گذاشتیم. همچنین درحال حاضر 3 کتاب آماده چاپ داریم که شامل، کتاب عظیم چغازنبیل که دربرگیرنده اقدامات کارگاهی و عملکری پایگاه تا سال 95 است، چاپ سالنامه شماره 2 پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه را نیز در دست چاپ داریم چراکه در فاصله سال های 92 تا 97 عملکرد پایگاه در قالب کتاب چاپ نشده بود از این رو این سالنامه را منتشر کردیم. یک کتاب جیبی معرفی چعازنبیل برای آشنایی مردم با این مجموعه نیز در دست چاپ است.
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه در ادامه به بازنگری محتوا موزه اشاره نمود و گفت: امیدواریم بتوانیم در دوران پساکرونا با محتوایی جدید و به روز شده، دوره ایلام را بهتر از گذشته در موزه هفت تپه به مردم معرفی کنیم. هرچند در سال 98 محتوایی جدید در موزه ارائه شد اما از آن جا که موزه زنده است، ما وظیفه داریم این زنده بودن را دائم احیا کنیم بنابراین با اضافه کردن بعضی اشیا که در انبارهای موزه موجود است، روی جدیدی از تمدن ایلام را به نمایش خواهیم گذاشت.
رشنویی درخصوص برنامه های پژوهشی این مجموعه نیز گفت: دو برنامه پژوهش که مبتنی بر حفاظت هستند را در دستور کار داریم. برنامه ای که در کاخ آرامگاه ها داریم شامل خواناسازی که قبلا اجرا شده و نیازمند به حفاظت دارد و باید این خواناسازی را با دریافت مجوزهای خاص انجام دهیم. این کارها در فصل پاییز و زمستان انجام خواهد شد. همچنین قصد داریم، از آسیب های بخش هایی از حصار سوم چغازنبیل که در طول سال های گذشته فرو ریخته بر اساس پژوهش های باستان شناسی بین رشته ای بکاهیم.
به گفته او، درحال حاضر تمام برنامه های پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه حفاظت محور است و کاوش ها نیز برای خواناسازی و حفاظت بیشتر خواهد بود چراکه شهر چغازنبیل و هفت تپه دو واقعه مهم در تاریخ ایلام هستند، هرچند کاوش و بازشناسی آن می تواند در روشن شدن تاریخ ایلام یاری کند اما اولویت نخست، حفاظت از آثار فعلی است. تا زمانی که حفاظت به شرایط آرمانی نرسد، دلیلی برای کاوش و خارج کردن آثار بیشتر وجود ندارد. اکنون موقعیت این کار نیست و ضرورتی ندارد.
ایلنا نوشت، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه درخصوص شرایط حضور گردشگران در مجموعه نیز گفت: متاسفانه به دلیل شیوع ویروس کرونا، بازدیدنماینده نداریم. گاهی یک یا دونفر با هماهنگی بازدید می نمایند و می توان گفت، آمار بازدیدنمایندگان ما از ابتدای شیوع بیماری کرونا تا به امروز، صفر بوده است.
منبع: گردشبان