با بهترین سس های تند دنیا آشنا شوید
به گزارش مقاله های علمی، جادویی در غذاهای تند وجود دارد که وقتی زمان خوردنشان فرا می رسد، عاشقان این غذاها برای تجربه ای لذت بخش و اشک آور از سوختن دهان سر یک میز جمع می شوند.
سس تند از آن دسته خوردنی هایی است که بر سر سفره ها و میزهای غذا در همه جای دنیا از کره جنوبی گرفته تا آمریکای جنوبی وجود دارد و همانند ارز و جلد گذرنامه، این ترکیب های سنتی فلفلی حرف های زیادی درباره فرهنگ و آداب و رسوم کشورهایشان دارند. چه تند و آتشین باشند و چه تنها عطر و طعم غذا را بهبود ببخشند، این 11 سس از واجبات آشپزی برای افراد محلی هستند و خوردن غذا در خارج از کشور را لذت بخش تر می کنند.
سمبل، اندونزی
گونه های مختلفی از این سس در اندونزی گرفته تا کشورهای آسیای جنوبی مانند سنگاپور و سریلانکا تهیه می شود. فلفل قرمز، سیر، نوعی پیاز قرمز کوچک و گوجه فرنگی در هاونگ های سنتی سنگی کوبیده شده و سپس برای خوش طعم کردن بیشتر آن با آبلیمو و عصاره میگو تفت داده می شود. در اندونزی سس سمبل را تقریبا کنار هر غذایی می توان یافت. مانند برنج های محلی، ناسی گورنگ (nasi goring) و باکسو (bakso) که انواعی از گوشت های قلقلی محلی این کشور هستند.
سس فلفل سیاه شیتو، غنا
کلمه شیتو در بسیاری از گویش های محلی غنا به معنی فلفل است اما از این کلمه برای اشاره به ترکیبی که با گوجه فرنگی، زنجبیل، سیر، میگوی خشک شده و فلفل قرمز تهیه شده نیز استفاده می شود. پس از مخلوط کردن این مواد، عصاره به دست آمده برای چندین ساعت تحت حرارتی کم قرار می گیرد و تبدیل به سسی با رنگ قهوه ای سوخته می شود که هم با گوشت و هم با ماهی طعمی لذیذ خواهد داشت. دستور پخت دقیق این سس از محله ای به محله دیگر فرق می کند اما طعم خوش مزه و تند این ترکیب برای عاشقان غذاهای غنایی به آسانی قابل تشخیص است.
آجی ورده، پرو
قسمت اصلی این سس تند سبز رنگ و غلیظ، فلفل آجی است که از گیاهان محلی آمریکای جنوبی محسوب شده و آشپزهای کشور پرو فراوان از آن استفاده می کنند. برای تهیه این سس کافی است عصاره فلفل آجی، هالاپینو، روغن زیتون، پیازقرمز، سیر، آبلیمو، گشنیز و مایونز را با هم مخلوط کنید و سس تند خانگی خود را با بشقابی از لومو سالتادو (گوشت سرخ شده تابه ای) یا یک بریانی لذیذ سرو کنید و اگر چیزی از آن باقی ماند با تکه ای نان تازه نوش جان کنید.
کوچوجنگ، کره جنوبی
هم شور و هم شیرین، این چاشنی لذیذ که در کره جنوبی تهیه می شود تجربه ای استثنایی برای شما رقم خواهد زد. این ترکیب از برنج چسبناک که تأمین کننده طعم شیرین است، تخمیر سویا که طعمی متفاوت را به آن می افزاید و فلفل قرمز که تندی آن را به ارمغان می آورد تشکیل شده است. از کوچوجنگ (Gojuchang) در حجم بالایی برای خواباندن مواد غذایی در آن و به عنوان سس کره ای استفاده می شود و نقشی کلیدی در غذاهای محبوب این کشور مانند کیمیچی (تشکیل شده از سبزیجات خصوصاً کلم) و بیبیمباپ (کاسه ای برنج به همراه مخلفلات) ایفا می کند.
پیری پیری، پرتغال
ریشه سس پیری پیری کشور پرتغال است. اما این ترکیب را در کشورهایی مانند آنگولا و موزامبیک در جنوب آفریقا که زمانی مستعمره های پرتغال بوده اند نیز می توان دید. فلفل شیرین پیمنتو (pimento) و فلفل قرمز در کنار ادویه هایی مانند پاپریکا و برگ بو ترکیبات تشکیل دهنده این سس تند هستند. برای لذت بردن از طعم فوق العاده ای این سس، میزانی مرغ را با زغال کباب کنید و با سس تند پیری پیری میل کنید.
سس فلفلی اسکاچ بونت، جامائیکا
این سس به شدت تند از نوعی فلفل کارائیبی تهیه شده که طبق مقیاس اسکویل حدود 10 برابر از هالاپینو تندتر است. میوه های گرمسیری مانند انبه و آناناس اغلب به این سس محلی کشور جامائیکا افزوده می شوند تا با اضافه کردن مزه ای نسبتا شیرین، از تندی وحشتناک آن بکاهند. برندهای مشهوری مانند پیکاپپا (Pickapeppa) و واکرزوود (Walkerswood) انواع مختلفی از این سس های فلفلی را می سازند که دست پخت شما را به سوزانی آفتاب کارائیب کنند.
سحوق (سحاوق)، یمن
سحوق یا سحاوق از اجزای اصلی آشپزی یمن است و به عنوان کننده ای از ادویه های خاورمیانه مانند گشنیز، زیره سبز و هل نیز محسوب می شود. در سه رنگ قرمز، قهوه ای و سبز تهیه می شود که سبز و قرمز محبوب ترین انواع آن هستند. گیاهانی مانند گشنیز و جعفری به نوع سبز سحوق طراوت و تازگی و رنگ می بخشند و در عین حال اندکی از تندی فلفل قرمز می کاهند. نوع کم یاب تر اما به همان میزان خوش مزه سحاوق که رنگ قهوه ای دارد از گوجه فرنگی برای کامل تر کردن ترکیب استفاده می کند.
نام پریک، تایلند
شاید سس سیراچا معروف ترین سس تایلند باشد اما گذشتن از نام پریک هنگام میل کردن غذاهای تایلندی در رستوران های محلی این کشور ممکن نیست. سس ماهی و عصاره میگوی تخمیر شده با تکه هایی از فلفل قرمز، سیر و نوعی پیاز قرمز کوچک ترکیب شده تا یک سس تند استثنایی را تشکیل دهد و سپس با مواد دیگری مانند انبه، علف لیمو (سرده) یا تمر هندی مخلوط می شود. این سس را می توانید با یک ظرف نودل میل کنید یا با یک پر کاهو و هیچ مصرف غلطی برای آن وجود ندارد
اروس پیستا ، مجارستان
این سس ساده که از دو قسمت پاپریکا و یک قسمت نمک تشکیل شده است را می توان با هر کدام از گونه های فلفل آنوم مانند فلفل دلمه ای شیرین یا فلفل های تند کاین تهیه کرد. اروس پیستا (Erős Pista) از محبوب ترین انواع سس تند در مجارستان بوده که به عنوان انتخاب اول در طبخ غذاهای محلی مانند گولاش و چیکن پاپریکاش محسوب می شود. هم چنین می توانید این سس را مستقیما با نان مجارستانی لانگوس میل کنید.
هاریسا، آفریقای شمالی
میزانی جعفری را به همراه زیره سبز و دانه زیره به اندکی سیر، پیاز و فلفل قرمز کبابی اضافه کنید و به همین سادگی شما سس تند و دودی هاریسا را تهیه کرده اید. ریشه این سس لذیذ ناحیه مغرب در شمال آفریقا بوده که شامل کشورهایی مانند تونس، الجزایر و مراکش است. خورشت ها و گوشت های آرام پز شده به وفور در این ناحیه یافت می شوند که هاریسا را به انتخابی واضح برای همراهی با این غذاها تبدیل می کند. یک قاشق پر از این سس برای تند کردن یک بشقاب کامل از غذایی مانند بلغور عربی کافی است.
سس تند لوئیزیانا استایل، جنوب آمریکا
سس تند لوئیزیانا استایل که از کیجن ها (فرانسوی تبارهای جنوب آمریکا) قرض گرفته شده است، در سراسر این کشور خصوصاً قسمت های جنوبی آمریکا یافت می شود. ساکنان آمریکا با برندهایی مانند تبسکو (Tabasco)، کریستال و فرنکس رد هات (Franks Red Hot) آشنایی دارند که از آن ها برای ساخت سس بوفالو برای طبخ بال مرغ استفاده می شود. طعم تند سس لوئیزیانا استایل از فلفل کاین گرفته می شود اما این طعم ترش سرکه است که شما را مجذوب این سس می کند.
منبع: کجارو / matadornetwork.com