خواص شگفت انگیز این ماده خوراکی برای قلب
به گزارش مقاله های علمی، وجود مواد مغذی کلیدی، ویتامین C و E، لیکوپن و بتاکاروتن ازجمله خواص گوجه فرنگی است. گوجه فرنگی یکی از سبزیجاتی است که در تمام جهان به صورت خام، پخته، خشک شده و کنسرو شده و بعلاوه در محصولات متنوعی ازجمله آب گوجه فرنگی، سوپ ها و سس ها مصرف بسیار بالایی دارد.

به گزارش بهداشت نیوز، گوجه فرنگی حاوی پتاسیم، ویتامین C و فیبر است و غنی ترین منبع رنگ دانه آنتی اکسیدان لیکوپن محسوب می گردد. دکتر لادن گیاهی - متخصص تغذیه و رژیم درمانی در زندگی آنلاین نوشت: طعم خوشمزه و مطلوب گوجه فرنگی مربوط به اثر متقابل قندها، اسید مالیک، اسید سیتریک و بعضی مواد دیگر است. امروزه دانشمندان پیروز به فراوری گوجه فرنگی هایی با ماندگاری و میزان لیکوپن بیشتر شده اند.
فواید اصلی
مرتبط با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات و سایر انواع سرطان ها
یاری به کاهش ابتلا به بیماری های قلبی
مرتبط با بهبود عملکرد ذهنی و توانایی فیزیکی سالمندان
چه میزان مصرف کنیم؟
یک گوجه فرنگی حدوداً 85 گرم وزن دارد و 36% ویتامین C موردنیاز روزانه بالغین را تأمین می نماید. میزان ویتامین C در گوجه فرنگی کنسرو شده کمتر از گوجه فرنگی تازه می باشد. با توجه به اینکه گوجه فرنگی منبع غنی لیکوپن است، مصرف منظم آن می تواند باعث کاهش بیماری های قلبی عروقی گردد.
ویژگی های شفابخشی
مصارف سنتی:
در طب شرقی از گوجه فرنگی برای پاک سازی کبد استفاده می کنند و گفته می گردد که گوجه فرنگی خاصیت خنک کنندگی دارد. تصور می گردد که این خواص گوجه فرنگی به همراه طعم ترش و شیرین گوجه فرنگی، باعث می گردد که سطح بین yin در بدن افزایش یابد و این امر باعث رفع شدن خشکی بدن و تشنگی می گردد. بعلاوه تصور می گردد که افزایش مصرف گوجه فرنگی برای معده و عمل هضم مفید است. بعلاوه گفته می گردد گوجه فرنگی خون را قلیایی می نماید و به درمان روماتیسم و نقرس یاری می نماید.
خواص گوجه فرنگی در سرطان پروستات:
در آمریکا تحقیقات بسیاری برای یافتن ارتباط بین سرطان پروستات و مصرف انواع میوه و سبزیجات صورت گرفته است. از بین 46 نوع میوه و سبزیجات که موردمطالعه قرارگرفته اند، گوجه فرنگی ها و مشتقات آن ها نظیر سس های گوجه فرنگی، ارتباط قابل توجهی با کاهش سرطان پروستات داشته اند. بروز سرطان پروستات در مردانی که در هفته 10 واحد گوجه فرنگی مصرف می کنند، کمتر از مردانی است که در هفته فقط یک و نیم واحد از این سبزیجات را دریافت می کنند. به نظر می آید این خاصیت مربوط به لیکوپن است. درواقع لیکوپن از مؤثرترین کاروتنوئیدها در دفع رادیکال های آزاد از بدن است.
خواص گوجه فرنگی در سایر سرطان ها
تحقیقات صورت گرفته در ایتالیا، نشان داده اند که مصرف هفت واحد گوجه فرنگی یا بیشتر، میزان خطر سرطان های دهان، معده، کولون و رکتوم را تا60% کاهش می دهد. گوجه فرنگی، بعلاوه حاوی موادی به نام اسید P کوماریک و اسید کلروژنیک است که مانع از تشکیل مواد سرطان زا به نام نیتروز آمین ها می شوند.
خواص گوجه فرنگی در بیماری های قلبی:
تحقیقات صورت گرفته در اروپا، نشان می دهد حملات قلبی در مردانی که بالاترین ذخیره لیکوپن را در ذخایر چربی بدن دارند، یک دوم مردانی است سطح لیکوپن پایینی دارند. لیکوپن موجود در گوجه فرنگی با غیرفعال کردن رادیکال های آزادی که منجر به تخریب کلسترول LDL می شوند، انسان را در برابر بیماری های قلبی محافظت می کنند.
خواص گوجه فرنگی برای سالمندان:
دانشمندان معتقدند که مصرف گوجه فرنگی و درنتیجه دریافت آنتی اکسیدان لیکوپن، علاوه بر پیشگیری از ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی، دارای خواص دیگری نیز برای انسان است. از مطالعه بر روی 88 زن بالای 75 سال، معین شده است بین سطح لیکوپن موجود در بدن سالمندان با توانایی شان در انجام امور فردی ارتباط معناداری وجود دارد. بدین ترتیب که کارایی سالمندانی که سطح لیکوپن پایین تری داشتند در مقایسه با گروهی که سطح لیکوپن بالاتری داشتند به مراتب ضعیف تر بود. محققان این یافته های شگفت انگیز را به توانایی آنتی اکسیدان لیکوپن در پیشگیری از تخریب مفاصل، عضلات و حتی سلول های مغزی به وسیله رادیکال های آزاد نسبت می دهند.
رابطه معکوس مصرف لیکوپن با بیماری های قلبی:
لیکوپن یک آنتی اکسیدان است، یک رنگ دانه است که جزو خانواده کاروتنوئیدها است. به شدت اثرات آنتی اکسیدانی جالبی دارد. تقریباً می توان گفت در بیشتر میوه جات و سبزیجاتی که رنگ قرمز دارند، درصد خوبی از لیکوپن وجود دارد. هرچند که شما وقتی جستجو می کنید در خصوص آن، بیشتر به گوجه فرنگی اشاره می گردد!بیشتر گوجه فرنگی که در آفتاب خشک شده، پوره گوجه فرنگی و کچاپ ها را به عنوان منبع لیکوپن معرفی می کنند.اما حتماً در میوه هایی مثل: هندوانه، گریپ فروت، انبه، انار، لبو لیکوپن را به میزان خوبی داریم.
مطالعات نشان می دهند در افرادی که سطح لیکوپن آن ها در جریان خونشان بالاتر است، ریسک سکته و مرگ ومیر زودهنگام ناشی از بیماری های قلبی عروقی کاهش پیدا می نماید. حتی نشان داده شده است اثرات خوبی در کاهش کلسترول دارد.
علاوه بر تأثیر پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی که دارد، در محافظت از سلول های پوستی بسیار عالی است! بنابراین در برابر آسیب های محیطی از نور خورشیدگرفته تا آلاینده هایی که به وسیله مواد غذایی وارد بدن می شوند، می تواند از سلول های ما محافظت کند… به خاطر همین برای آن نقش ضد سرطانی قائل هستند! مطالعات خیلی خوبی در ارتباط باوجود لیکوپن و کاهش ریسک سرطان مثل سرطان پروستات و یا سرطان ریه صورت گرفته است.
بعلاوه مطالعات جالبی در ارتباط با عملکرد سلول های مغزی هم صورت گرفته، بنابراین همان طور که این آنتی اکسیدان می تواند فرآیندهای پیری را در سلول های مختلف به تأخیر بیندازد… می تواند روی سلول های مغزی هم همین خاصیت را داشته باشد. برای استخوان ها می تواند خوب باشد و کاتالیست و یا تجزیه شدن استخوآن ها را هم درواقع سرعتش را کاهش می دهد.
نکته مجذوب کننده آن است که لیکوپن معمولاً پک است با کلی ماده مغذی دیگر، معمولاً پکی است با کلی فیبر و به همین علت ما اثرات بسیار خوبی را مثلاً از خوردن گوجه فرنگی، هندوانه، انار، انبه در پی دریافت این آنتی اکسیدان می بینیم. یک موضوع خیلی جالب که به آن هندسه غذایی می گوییم این است که این چیزی که شما می خورید، به صورت تک و سینگل در بدن ما اثر نمی نماید! این ها درواقع در کنار هم هستند که نهایتاً فعال می شوند و عملکرد سلولی باعث می گردد که به چه سمت و سویی بروند، چگونه سلول ها و چگونه عملکرد سلولی را ما داشته باشیم. پس قطعاً دریافت لیکوپن از منابع غذایی، نسبت به دریافت مکمل لیکوپن، ارجحیت دارد!
منبع: فرارو