آلودگی هوا چگونه حیات و سلامت ما را به خطر می اندازد؟
به گزارش مقاله های علمی، دامنه آلودگی هوا به مقدار ای وسیع و فراگیر است که علاوه بر هوا می تواند برآب، محصولات غذایی مختلف و در نتیجه تغذیه ما نیز تأثیر گذار باشد. آلاینده های موجود در هوا با حمله به سلول های مختلف بدن عوارض نامطلوبی به جای می گذارند و در نتیجه سیستم دفاعی بدن را تضعیف می نمایند.

مواد آلوده نماینده هوا مانند مونوکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن دار، هیدروکربن های سوخته نشده و دیگر ذرات ریز معلق، ترکیبات سربی و خطرناکی هستند که سلامت همه ما به ویژه سالمندان، بچه ها و بیماران قلبی و ریوی را بیشتر تحت الشعاع قرار می دهند.
با توجه به اینکه آلودگی های محیطی باعث می شوند بدن نتواند در مقابل رادیکال های آزاد مبارزه کند؛ آنتی اکسیدان ها می توانند جلوی عمل رادیکال های آزاد را بگیرند و مانع از تخریب سلول های حیاتی بدن شوند.
بنابراین در هوای آلوده مصرف بیشتر آنتی اکسیدان ها توصیه می گردد که می توان آن ها را در انواع ویتامین های مختلف مانند E, C و بعلاوه انواع میوه ها و سبزیجات یافت.
تأثیر هوای آلوده بر سیستم ایمنی
دکتر سید ضیاالدین مظهری، متخصص تغذیه در خصوص نقش آلودگی ها بر سلامت می گوید: تنفس و تغذیه از جمله عوامل بسیار مهم حیاتی و ضروری ما هستند که هر گونه اخلال در ایجاد آن ها مسائل زیادی در پی خواهد داشت. در واقع اگر هوایی که تنفس می کنیم، مواد غذایی و آبی که می خوریم، سالم و عاری از آلودگی های ویروسی، باکتریایی، گازهای سمی و رادیکال های آزاد باشند می توانند سلامت و شادابی ما را به همراه داشته باشند.
در غیر این صورت، آلودگی های مختلف موجود در هوا و محصولات غذایی باعث می شوند همه ما دانسته یا ندانسته با مسائل زیادی روبرو شویم. در واقع هوای آلوده در وحله نخست؛ سیستم ایمنی و دفاعی بدن را تضعیف می نماید یا از کار می اندازد.
بروز بیماری های خود ایمنی
به گفته دکتر مظهری، هوای آلوده سیستم دفاعی بدن را تصرف می نماید و مانع دفاع سلول های ایمنی بدن که شامل سلول های کمکی، سلول های کشنده و سلول های آرام نماینده هستند می گردد؛ یعنی به نوعی آن ها را تخریب می نماید یا باعث اشتباه آن ها درتشخیص سلول های خودی از غیر خودی می گردد.
به این ترتیب، سیستم دفاعی بدن به جای حمله به سلول های بیگانه به سلول های خودی حمله می نماید و باعث ایجاد بیماری های خود ایمنی و حساسیت های متعدد و مختلف می گردد. در واقع ناتوانی شناخت سلول های سرطانی از غیرسرطانی باعث می گردد بدن به جای آنکه مانند قبل سلول های سرطانی را از بین ببرد نسبت به آن ها بی اعتنا گردد و در نتیجه به آسانی به آن ها اجازه تقسیم و توسعه دهد.
مواد غذایی که باعث کاهش سیستم ایمنی می شوند
این متخصص تغذیه می گوید استفاده بیش از حد از غذاهای حاوی کلسترول، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می نماید. تحقیقات نشان می دهند اندازه بروز، شدت و مدت بیماری در افرادی که به دلیل پرخوری و بدخوری به کلسترول بالا دچار شده اند، بسیار بیشتر از افرادی است که اندازه کلسترول و LDL آن ها در سطح قابل قبول و اندازه HDL آن ها نیز بالاتر از 45 است.
ورود آلودگی به آب و مواد غذایی
به گفته دکتر مظهری، فلزات سنگین مانند سرب، جیوه و کادمیوم مخصوصاً در افراد سیگاری و اطرافیان آن ها باعث کاهش سیستم ایمنی خواهد شد.
سرب حاصل از سوخت ناقص موتور ماشین ها و کارخانه ها باعث افزایش آلودگی هوا می شوند. ضمن آنکه مصرف غذاهای پرورش یافته در هوای آلوده نیز باعث کند شدن پاسخگویی و عکس العمل سلول های ایمنی خواهند شد.
بعلاوه جیوه و دیگر فلزات سنگین نیز به وسیله فاضلاب های راهنمایی شده کارخانجات به کانال های آب رودخانه ها، دریاچه ها و دریاها وارد می شوند و منابع پروتئین و تأمین نماینده ید، کلسیم، آهن و ویتامین های A، D و گروه B را با مشکل روبرو می نمایند.
مقابله با آلودگی هوا با مصرف مواد غذایی سالم
این متخصص تغذیه می گوید شیر، لبنیات، کلم سبز و بروکلی، اسفناج و بادام از منابع قابل توجه کلسیم به شمار می روند. بعلاوه مصرف شیر، ماست و دوغ پروبیوتیک باعث دفع آلاینده های زیانبار خواهد شد.
تأمین آهن برای خون سازی هموگلوبین و تقویت نیروی دفاعی بدن، افزایش قدرت جسمی و ذهنی، پیشگیری از ریزش موی ناشی از کم خونی بسیارمهم و لازم است.
تعداد منابع حاوی آهن نیز بسیار زیاد هستند از جمله سبزیجات، غلات، حبوبات و بعلاوه انواع ماهی، گوشت و تخم مرغ.
دکتر مظهری منابع غذایی حاوی روی را هم گوشت های مختلف، سینه مرغ، ماهی، بادام زمینی، شیر کم چربی و تخم مرغ می داند.
همان گونه که بادام زمینی، اسفناج، نخودسبز و انواع گوشت و میوه ها، سیب زمینی و آجیل، نان جو و سبوس گندم، عدس، لوبیای سفید، منابع غذایی حاوی منیزیم به شمار می روند.
این متخصص تغذیه، تأمین مواد مغذی، مصرف انواع ویتامین ها، تقویت عملکرد سیستم ایمنی و بعلاوه استفاده مناسب، متعادل و متنوع از تمام گروه های هرم غذایی و تنوع بخشیدن به مواد غذایی مصرفی را برای افزایش توان مبارزه با هر نوع آلودگی هوا، غذا و مایعات ضروری می داند.
منبع: همشهری
منبع: فرادید