عوارض جبران ناپذیر مصرف نوشابه
به گزارش مقاله های علمی، صدا و سیما/ متاسفانه مصرف نوشابه های مختلف بطور فزاینده در میان مـردم جهان بخصوص ایرانیان که رکورددار مصرف این ماده هستند رواج پیدا نموده است، اما آیـا افرادی که با علاقه این نوشیدنی سمی را مصرف می نمایند از عوارض و خطرات آن خبرند؟
باید بدانید یک واقع تلخ در خصوص نوشابه ها این است که به آن ها عمدا کافئین افزوده می شود تا ایجاد اعتیاد و وابستگی در مصرف نمایندگان خود نمایند و این کافئین موجود در نوشابه های گازدار نسبت به دیگر نوشیدنی های حاوی کافئین مانند قهوه و چای سریع تر جذب بدن می شود.
به طور میانه ایرانی ها حدود 42 لیتر نوشابه در سال را می نوشند که این آماری عجیب و وحشتناک است. وحشتناک بودن این آمار در جایی روشن می شود که بدانیم مصرف میانه نوشابه در دنیا حدود 10 لیتر است و هر ایرانی به طور میانه 4 برابر میانگین دنیای نوشابه مصرف می نماید.
بعضی افراد پا را فراتر از نوشیدن به صورت تفریحی گذاشته و بیشتر از آب نوشابه می خورند و بعضی حتی آب را به طور کامل کنار گذاشته و فقط نوشابه می نوشند. قند بالا، شیرینی های مصنوعی، کافئین، فروکتوز بالا و ... دلایل مضر بودن نوشابه است.
چه موادی در نوشابه وجود دارد؟
وقتی صحبت از نوشابه می شود، اندازه شکر و افزودنی های نوشابه چنان زیاد است که باعث می شود به این نتیجه برسیم که مصرف متعادلی در نوشابه وجود ندارد؛ به خصوص این که بطری های ما حداقل 300 سی سی نوشابه در درون خود دارند و همین نوشابه ها گاهی در سایز های عظیمتر هم مصرف می شوند.
1. قند بالا
یک بطری نوشابه به طور میانه شامل 10 قاشق چایی خوری شکر است. این اندازه شکر به خصوص در مایعات باعث افزایش سریع قند خون می شود که نتیجه آن ایجاد واکنش انسولینی در بدن است. در بلند مدت بعلاوه افراد به سبب استفاده از نوشابه ممکن است شاهد بیماری دیابت و یا مقاومت به انسولین باشند.
شرکت های فراوری نماینده نوشابه بیشترین مصرف نمایندگان شکر در دنیا هستند. بدتر از همه این ها این است که قند موجود در نوشابه ها در قالب شربت ذرت با فروکتوز بالا ارائه می شوند.
یک بطری نوشابه به طور میانه شامل 10 قاشق چایی خوری شکر است
2- فسفریک اسید
نوشابه دارای فسفریک اسید است که در توانایی بدن در جذب کلسیم تداخل ایجاد می نماید و می تواند باعث ایجاد پوکی استخوان، کرم خوردگی دندان و نرمی استخوان شود. فسفریک اسید بعلاوه با اسید معده در تماس قرار می گیرد و گوارش را کند می نماید و جذب مواد غذایی را با مشکل روبرو می سازد.
3- شیرینی های مصنوعی
در فراوری نوشابه از آسپارتام به اسم قند استفاده می شود که می تواند بدتر و زیان آورتر از قند باشد. این نوع شیرینی مصنوعی تقریبا با صد ها مشکل سلامتی گوناگون از جمله تشنج، ام اس، تومور مغزی، دیابت و اختلالات عاطفی مرتبط است. این نوع شیرینی در گرما به متانول تبدیل می شود و سپس به فرمالدهید و اسید فرمیک تبدیل می شود.
مصرف نوشابه احتمال ابتلا به سندروم نشانگان سوخت و سازی بدن را افزایش می دهد که این سندروم باعث افزایش چاقی، افزایش قند خون و افزایش کلسترول می شود. نوشیدنی هایی هستند که از شیرینی استویا بهره می گیرند و خطر کمتری دارند، اما باز هم استفاده از این نوع نوشیدنی ها را به جای استفاده از آب ساده و یا نوشیدنی های سالم تر پیشنهاد نمی کنیم.
4- کافئین بالا
بیشتر نوشابه ها دارای کافئین هستند که می تواند باعث ایجاد انواع خاصی از سرطان، تومور سینه، ضربان نامنظم قلب، فشار خون بالا و مسائل دیگر شود.
5- آب نامرغوب
یکی دیگر از مضرات نوشابه به آب نامرغوب آن باز می شود. آبی که از آن در فراوری نوشابه ها استفاده می شود دارای کلر، فلوراید و هم مقادیری از مواد سنگین است.
6- چاق شدن
در هر وعده نوشابه که روزانه مصرف می شود خطر ابتلا به چاقی 1.6 برابر افزایش می یابد.
7- فروکتوز اضافی
نوشابه دارای مقادیر زیادی شربت ذرت با فروکتوز بالا است و همانگونه که از اسمش پیداست از ذرت نشأت می گیرد. بیشتر این ذرت ها حاصل اصلاح ژنتیکی هستند و هیچ تحقیق بلند مدتی درباره سلامت اصلاح ژنتیکی انجام نشده است. علت آن این است که به طور کلی اصلاح ژنتیکی محصولات زراعی از دهه 1990 شروع گشته است. بعلاوه در فرایند فراوری شربت ذرت با فروکتوز بالا ردپایی از جیوه دیده می شود. جیوه یک فلز سنگین است که می تواند مسبب مسائل گوناگون در سلامت افراد شود.
8- فقر مواد غذایی مفید
در واقع هیچ ارزش غذایی در نوشابه وجود ندارد. نوشابه نه تنها تأثیرات وحشتناکی بر روی بدن می گذارد بلکه هیچ رد پایی از هیچ گونه تأثیر مثبتی در آن دیده نمی شود؛ نوشابه یک ماده غیر طبیعی است که به بدن آسیب می رساند.
9- کاهش آب بدن
اگرچه نوشابه ممکن است باعث ایجاد حس تازگی شود، اما به سبب حجم بالای شکر، سدیم و کافئینی که داراست آب بدن را کاهش می دهد. استفاده از نوشابه در بلند مدت می تواند باعث کاهش آب بدن به صورت مزمن شود. نوشابه به سبب حجم بالای شکر، سدیم و کافئینی که داراست آب بدن را کاهش می دهد.
10- مضر برای دندان ها
مصرف نوشابه به طور طبیعی باعث عظیم شدن پلاک دندان می شود که نتیجه آن کرم خوردگی دندان و هم ایجاد مسائلی در لثه است.
مضرات و عوارض جبران ناپذیر مصرف نوشابه
1. نوشابه می تواند منجر به کاهش عملکرد کلیه شود
2. نوشابه ریسک ابتلا به دیابت را بالا می برد؛ اندازه بالای شکر در نوشابه باعث فشار پانکراس می شود و به طور بالقوه آن را ترک می نماید و نمی تواند احتیاج بدن به انسولین را حفظ کند. نوشیدن یک یا دو نوشیدنی قندی روزانه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را تا 25 درصد افزایش می دهد.
3. قوطی های نوشابه با بی پی ای پوشیده می شود؛ قوطی نوشابه حاوی بی پی ای است که از بیماری های قلبی گرفته تا چاقی و مسائل فراوری مثل ارتباط دارد.
4. نوشابه باعث خشکی بدن می شود؛ کافئین ادرار آور است و فراوری ادرار را بیشتر می نماید و باعث می شود بیشتر ادرار کنید. وقتی سلول های بدن خشک می شوند، به سختی مواد مغذی را جذب می نمایند و بعلاوه برای بدن سخت می شود تا مواد زائد را از بین ببرند.
5. نوشابه سرطان زاست
رنگ کاراملی نوشابه با سرطان ها مرتبط است؛ رنگ قهوه ای مصنوعی در نوشابه فرآیندی شیمیایی است که از شکر سوخته درست نشده است. از طریق واکنش قند با آمونیاک و سولفیت زیر فشار بالا و دما درست شده است؛ در نتیجه مصرف نوشابه موجب سرطان می شود؛ ضمن اینکه رنگ کاراملی در نوشابه به مسائل عروقی مرتبط است
6. نوشابه کالری زیادی دارد؛ یک بطری 20 اونس نوشابه حاوی 17 قاشق چای خوری شکر و 240 کالری و عاری از هر ارزش غذایی است. میانه حدود یک ساعت پیاده روی برای سوزاندن 240 کالری در نوشابه 20 اونسی ضروری است.
7. نوشابه خطر ابتلا به چاقی را افزایش می دهد:
هر نوشابه یا نوشیدنی های قندی که روزانه مصرف می شود احتمال چاقی را بیش از 60 درصد را افزایش می دهد. نوشیدنی های دیگر به مسائل سلامتی بچه ها هم مرتبط هستند؛ در نتیجه مصرف نوشابه باعث چاقی و افزایش وزن می شود.
8. نوشابه خطر بیماری های قلبی در مردان را افزایش می دهد؛ هر نوشابه که روزانه مصرف می شود، خطر بیماری قلبی را تا 20 درصد در مردان افزایش می دهد.
9. اسید در نوشابه مینای دندان را از بین می برد
10. نوشابه حاوی اندازه زیادی شکر است؛ میانگین 20 اونس نوشابه معادل با 17 قاشق چای خوری شکر است؛ در نتیجه نوشابه شکر بسیار زیادی دارد و برای دندان و سلامت کلی بدن خوب نیست.
11. نوشابه حاوی قند های مصنوعی است؛ در حالی که بسیاری از مردم شکر مصنوعی را برای مصرف کالری پایین انتخاب می نمایند. قند مصنوعی به بیماری های متعدد از جمله سرطان مرتبط است.
12. نوشابه سطح کلسیم را کاهش می دهد؛ نوشابه ها حاوی فسفریک اسید هستند و مقادیر زیادی از کلسیم استخوان را کاهش می دهد.
13. نوشیدن نوشابه متابولیسم را تغییر می دهد و مانع از کاهش وزن می شود.
14. نوشیدن بیشتر از یک نوشابه روزانه خطر بیماری قلب، سندروم متابولیک را افزایش می دهد.
15. نوشابه رژیم کاهش وزن شما را مختل می نماید.
16. خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش می دهد؛ نوشابه ها و هر نوشیدنی شیرین دیگر به بیماری کبد چرب مرتبط است.
17. نوشابه ها حاوی مهار نماینده های قارچی هستند؛ آن ها بنزوات سدیم یا بنزوات پتاسیم دارند و در تمام نوشابه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
18. نوشابه ها باعث آسم می شوند؛ نتیجه تحقیقات ثابت نموده است مصرف نوشابه باعث آسیب به ریه و افزایش ریسک ابتلا به آسم می شود.
19. نوشابه با سردرد ارتباط دارد؛ سردرد هم یکی دیگر از عوارض نوشیدن نوشابه است.
20. فشار خون بالا از عوارض جدی دیگر نوشابه است؛ از آنجا که یکی از عوارض جانبی رژیم غذایی، افزایش وزن است، فشار خون بالا می تواند از عواقب آن باشد؛ بعلاوه شامل اندازه زیادی سدیم است که می تواند سطح فشار خون را افزایش دهد. تنها در یک قوطی نوشابه، 57 میلی گرم سدیم وجود دارد.
منبع: همگردی