نقش حیاتی ال کازئی در احیای بدن بعد از مصرف آنتی بیوتیک ها
به گزارش مقاله های علمی، ال کازئی (L-Casei) از قابل توجه ترین پروبیوتیک های شناسایی و آنالیز شده در ساختار ایمنی بدن است که قابلیت بسیار زیادی در نفوذ ناپذیر کردن روده ها و کاهش التهاب آن ها دارد. در این مقاله به اثرات و فواید آن در احیای بدن بعد از استفاده از داروهای آنتی بیوتیک پرداخته شده است.
هشدار درباره مصرف آنتی بیوتیک ها
هشدار های مکرر سازمان بهداشت دنیای درباره سرانه مصرف آنتی بیوتیک در دنیا و شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی در نسل بشر و احراز رتبه دوم ایران (بعد از مغولستان) در مصرف آنتی بیوتیک و حضور سه آنتی بیوتیک مشهور در میان پرمصرف ترین داروهای کشور، از جمله نشانه هایی است که خطر سبک زندگی سرشار از آنتی بیوتیک در جامعه ما را گوشزد می نماید.
البته آنتی بیوتیک ها در سطح دنیا هم جزو داروهای بسیار پرمصرف هستند و تقریبا از زمانی که در سال 1940 میلادی این داروی مفید به جامعه پزشکی دنیا معرفی گردید و مرگ و میر ناشی از عفونت ها و ویروس ها به شدت کاهش داد، نگرانی های مربوط به مصرف آنتی بیوتیک ها، به یکی از مباحث مهم جامعه پزشکی دنیا تبدیل شد.
این دارو، بویژه در دهه های 1940 و 1950 جان میلیون ها انسان را نجات داد، اما از آن موقع مقاومت آنتی بیوتیکی در برابر باکتری ها و جهش های ویروسی که ناشی از به روز رسانی خود به خودی نقشه ژنتیکی این ویروس هاست، خود به مساله ای حاد تبدیل شد. این مساله در کشور ما که گفته می گردد مصرف بی رویه آنتی بیوتیک 16 برابر استاندارد دنیای است، اهمیت بالاتری دارد.
ال کازئی: یک پروبیوتیک خاص برای تقویت سیستم ایمنی بدن
نگاهی به باورهای پزشکی، سلامت و سبک زندگی قدما نشان می دهد که مصرف ماست یکی از روش های مرسوم برای تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با بعضی از بیماری های مرسوم از جمله بیماری هایی با منشاء ویروسی و باکتریایی بوده است. مثلا اعتقاد استوار به درمان اسهال که عمدتا منشاء باکتریایی و ویروسی دارد، از طریق ماست، تقریبا به قدمت تاریخ تغذیه بشر است.
مطالعات پیشرو و توسعه یافته اخیر نشان می دهد که این باورها کاملا صحیح بوده و منشاء اثر ماست به عنوان یک عامل درمانگر و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن به خاطر وجود پروبیوتیک ها و مواد موثر در استحکام سیستم بدنی انسان از جمله Lactobacillus casei یا به اختصار اِل کازئی است.
به این سبب بعد و قبل از یک دوره مصرف آنتی بیوتیک ها، که گاهی اوقات اجتناب ناپذیر است، گفته شده است استمرار در مصرف بعضی از مواد غذایی سرشار از پروبیوتیک ها و اِل کازئی (L-Casei) می تواند در بازسازی و احیای ارگانیزم دفاعی بدن موثر باشد. رمز و راز توصیه اکید پزشکان و دانشمندان به مصرف لبنیات از این حقیقت علمی سرچشمه می گیرد.
خوشبختانه این روزها با فراوری و ارائه محصولات هدفمند و سلامت محور که سرشار پروبیوتیک و اِل کازئی است، بهره مندی از این واقعیت علمی در برنامه تغذیه خانواده ها بسیار موثرتر و قابل دسترس تر از گذشته شده است.
با مصرف مداوم لبنیات غنی شده با پروبیوتیک ها، می توان از میکروبیوم روده حمایت نموده و به طور موثر از سلامت جسمانی افراد و عملکرد سیستم ایمنی افراد خانواده پشتیبانی به عمل آورد. البته پروبیوتیک ها در منابع دیگری هم یافت می شوند که می توان به نوشیدنی های حاوی مخمر بویژه نوشیدنی هایی مانند کفیر که با استفاده از فناوری EM فراوری می شوند، اشاره نمود.
به هرحال، با توجه به اثرات تخریبی آنتی بیوتیک ها بر بدن از جمله نابسامان کردن فلور طبیعی بدن، در حال حاضر پروبیوتیک ها در زمینه از بین بردن باکتری های پاتوژنی هم از نظر ارزان بودن و قابل دسترس بودن و هم از نظر میزان اثرگذاری بسیار مورد توجه پژوهشگران و جامعه پزشکی قرار گرفته است. به باور پزشکان مصرف مستمر محصولات لبنی غنی شده با پروبیوتیک ها، هم از نظر پیشگیری و هم با اهداف درمانی بسیار موثر است.
پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیک ها در واقع باکتری هایی هستند که میلیاردها واحد از آن ها در دستگاه گوارشی انسان زندگی می کنند و برخلاف باکتری های مضر، حضورشان باعث تقویت سیستم ایمنی بدن است. وظیفه پروبیوتیک ها مقابله با باکتری های مضر و بیماری هایی با منشاء ویروسی است. پروبیوتیک ها به نحو بارزی نشان دهنده دوگانه خیر و شر در نظام آفرینش هستند و محصولاتی که سرشار از پروبیوتیک ها هستند، به این جمعیت مفید کمک می رسانند.
ال کازئی، معجزه ای که طبیعت پیشنهاد می نماید
اخیرا مطالعات نوینی در زمینه نقش و سازوکار میکرو فلور روده در سیستم ایمنی بدن اجرا شده و نشان داده است که در میان این شبکه شگفت انگیز ایمنی بدن که متشکل از میکروارگانیسم های متنوعی مانند باکتری، مخمر و حتی ویروس است، یکی از قابل توجه ترین پروبیوتیک های شناسایی و آنالیز شده در سازمان ایمنی بدن (الکازئی) است که قابلیت بسیار زیادی در نفوذ ناپذیر کردن روده ها و کاهش التهاب آن ها دارد. در حقیقت باکتری های دوست از جمله Lactobacillus paracasei CASEI 431 با تنگ تر کردن فضاهای اتصال بین سلولی، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشند.
این مساله باعث می گردد ساختار ایمنی بدن از گسترش عفونت ها در سراسر بدن ممانعت به عمل آورده و به گونه حیرت آوری میکروبوتای بدن، فراوری آنتی بادی ها و دیگر سلول های دفاعی را تحت تاثیر قرار دهد. گونه های پروبیوتیک مانند L. paracasei CASEI 431 مانع از رشد پاتوژن ها شده، فراوری آنتی بادی ها را تقویت می کنند و ترشح سیتوکین را متعادل می کنند.
ال کازئی، کرونا ویروس و ماست پروبیوتیک
اگرچه مطالعات جدی در زمینه ویروس کرونا در مراحل اولیه قرار گرفته است؛ اما دانشمندان در تحقیقات قبلی خود دریافته اند که بعضی از انواع پروبیوتیک ها از جمله ال .کازئی واکنش های متنوعی را در مقابله با ویروس های مشابهی مانند آنفولانزا و سایر زیرگونه های این ویروس در بدن ایجاد نموده است.
بدیهی است که برای تقویت این فرایند و ارگانیزم ایمنی مستقر در روده، راهی موثرتر از خوردن مواد غذایی سرشار از پروبیوتیک از جمله ال کازئی وجود ندارد و از آن جایی که حفظ یک میکروبیوم سالم و قوی در روده در تمام طول زندگی ضروری است، داشتن یک رژیم غذایی سرشار از پروبیوتیک (که ساده ترین آن ها لبنیات غنی شده با پروبیوتیک ها و ال -کازئی است) در تمام زندگی ضروری است.
صنایع غذایی بازوی حمایت شبکه بهداشت و سلامت
با توجه به موارد پیش گفته، در حال حاضر صنایع غذایی و فراوری کنندگانی که در فرهنگ و رفتار غذایی جامعه موثرند، از چند منظر مختلف می توانند به عنوان بازوی کمکی بهداشت و سلامت جامعه عمل کنند.
منظر اول مقوله مسئولیت مدنی برند ها و شرکت هاست که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ایجاد موسسات خیریه عظیم و کنش های اجتماعی و حمایتی حتی با ابعاد دنیای به خوبی نشان دهنده اهمیت این مساله از دیدگاه برندسازی در فرهنگ کسب و کار های دنیا است.
منظر دوم مقوله رقابت در جهت مشتری مداری است. مشتریان با تجزیه و تحلیل عملکرد برند های محبوب خود انتظار دارند که برند های مواد غذایی با رویکردی حمایتگرانه و مسئولانه به مسائل بهداشتی و سلامت مصرف کنندگان خود توجه کنند.
به این خاطر برند های عظیم مواد غذایی در کشور ما در سال های اخیر که موضوع مقاومت آنتی بیوتیکی و گسترش ویروس های جدید و جهش های ویروسی گوناگون بسیار مشکل ساز شده، کوشش می کنند با توسعه پژوهش محور به سمت فراوری محصولاتی بروند که از دو منظر فوق پاسخ طبیعی به جامه مخاطب بدهد.
فراوری محصولات بر پایه پروبیوتیک ها و ال کازئی که محصولات پیشرویی مانند ماست سون کم چرب کاله در دستور کار خود قرار داده اند، از این منظر بسیار حائز اهمیت است.
از سوی دیگر استقبال مصرف کنندگان از محصولات نوین سلامت محور بر پایه ال کازئی (L-Casei) و سایر پروبیوتیک ها به خوبی از نیازها و مطالبات موجود در جامعه حکایت دارد. نیازی که در چند سال اخیر برند هایی چون کاله به خوبی بدان پاسخ گفته اند و محصولاتی که از طریق این برند در قفسه های فروشگاهی کشور حضور دارند، در واقع داروخانه های نامحسوسی هستند که تقویت نظام سلامت جامعه را هدف قرار داده اند.
References:
1. CRC Press (2003), USA, pp. 94-107.
2. Human Health Handbooks No: 6 (2013), Wageningen Academic Publishers, pp. 719-731.
3. Osteoporosis International 26 (2015), 589-599.
4. Osteoporos Int. 2015; 26(2): 589-99.
5. Clinical Lymphoma Myeloma 13 (2013), 367.
6. Cancer Management Research 3 (2011), 39-47.
7. Nutrition and Cancer 44 (2002), 182-187.
8. Dtsch Tierarztl Wochenschr 115 (2008), 15-19.
9. British Journal of Nutrition on 109 (2007), 280-290.
10. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 53 (2013), 422-43
منبع: یک پزشک